Dakpannen en dakshingles zijn dakbedekkingen die beide zeer geschikt zijn voor hellende daken. Dakpannen zie je in Nederland voornamelijk op woonhuizen en dakshingles op tuinhuizen, schuren, garages en bungalows. In de Verenigde Staten worden dakshingles ook veel gebruikt op woningen. De belangrijkste verschillen tussen dakpannen en dakshingles zit voornamelijk in het materiaal. Dakpannen zijn vaak van klei of beton en dakshingles van bitumen. Dit maakt dat een dakpan een zwaardere maar sterker dakbedekking is. Ben je op zoek naar een nieuwe dakbedekking voor een hellend dak? Laat je vooral goed adviseren door een professionele dakdekker. De dakconstructie is namelijk zeer bepalend voor het juiste type dakbedekking.

Voordelen van dakpannen

Het feit dat dakpannen in Nederland nog steeds de meest populaire dakbedekking  is voor hellende daken is niet zonder reden. Dakpannen zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden, hebben een lange levensduur (minimaal 40 jaar) en een onderhoudsarm karakter. In dit opzicht zijn dakpannen beter dan dakshingles. Echter is een zwaardere dakbedekking, wat dakpannen niet geschikt maakt voor bijvoorbeeld een licht tuinhuisje. De dakconstructie moet sterk genoeg zijn om de dakpannen te kunnen dragen. Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillend kleuren en materialen: keramisch, beton of staal. Het is voornamelijk de onderconstructie, levensduur en prijs die bepalen zijn voor het type dakpan.

Voordelen van dakshingles

Door het relatief lage gewicht van dakshingles zijn deze makkelijker aan te brengen dan dakpannen. Ook zorgt dit ervoor dat een lichtere onderconstructie volstaat. Doordat dakshingles flexibeler zijn dan dakpannen, zijn deze ook toepasbaar op wat complexere daken. Dakshingles zijn verkrijgbaar in vele kwaliteiten, vormen en kleurstellingen. De kwaliteit bepaalt de levensduur, maar ook het gewicht en de prijs. Het is goed om afhankelijk van de toepassing te kiezen voor een bepaalde kwaliteit. Logischerwijze mogen de dakshingles voor een tuinhuis van een wat minder kwaliteit zijn dan die van een woning.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *