Het leggen van tegels kan een uitdagende klus lijken, maar met de juiste voorbereiding en technieken kun je het zelf doen. Of je nu een nieuwe vloer wilt leggen of een backsplash in de keuken wilt installeren, deze diy-tips helpen je om je tegelproject tot een succes te maken. 

Voorbereiding is essentieel  

Voordat je begint met het leggen van tegels, is een goede voorbereiding cruciaal. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vlak is. Oneffenheden in de vloer kunnen later problemen veroorzaken, dus besteed tijd aan het egaliseren van de ondergrond. Gebruik een waterpas om te controleren of de vloer helemaal vlak is. 

Het juiste gereedschap  

Het hebben van het juiste gereedschap kan het verschil maken tussen een professioneel ogend eindresultaat en een teleurstelling. Zorg ervoor dat je beschikt over een tegelzaag, tegellijm, een lijmkam, tegelkruisjes, een waterpas, en een rubberen hamer. Met deze basisbenodigdheden kun je vrijwel elk tegelproject aanpakken. 

Het maken van een legplan  

Voordat je begint met het leggen van de tegels, is het verstandig om een legplan te maken. Dit helpt je om de tegels efficiënt en gelijkmatig te plaatsen. Begin met het markeren van het midden van de ruimte en werk vanuit het midden naar de randen toe. Dit zorgt ervoor dat de tegels gelijkmatig verdeeld zijn en het eindresultaat er netjes uitziet. 

Het aanbrengen van tegellijm  

Breng de tegellijm aan op de ondergrond met behulp van een lijmkam. Zorg ervoor dat je de lijm gelijkmatig verdeelt en werk in kleine secties om te voorkomen dat de lijm uitdroogt voordat je de tegels plaatst. Druk elke tegel stevig in de lijm en gebruik tegelkruisjes om gelijke afstanden tussen de tegels te garanderen. Deze stap is essentieel voor een strakke afwerking, vooral bij luxe tegels zoals Porcelanosa tegels. 

Het snijden van tegels  

Tijdens het leggen van tegels zul je waarschijnlijk tegels op maat moeten snijden. Gebruik een tegelzaag voor rechte sneden en een tegeltang voor complexe vormen of kleine aanpassingen. Meet zorgvuldig en snijd de tegels langzaam en nauwkeurig om te voorkomen dat ze breken. Dit is belangrijk om de esthetische waarde van zowel Porcelanosa als Equipe tegels te behouden. 

Het voegen van tegels  

Nadat de tegels zijn gelegd en de lijm volledig is uitgehard, is het tijd om te voegen. Breng de voegmortel aan met een rubberen voegspaan en zorg ervoor dat alle voegen volledig gevuld zijn. Verwijder overtollige mortel met een vochtige spons voordat het opdroogt, en veeg de tegels schoon voor een gladde afwerking. 

Slot  

Het zelf leggen van tegels kan een lonende ervaring zijn die je woning een frisse en nieuwe uitstraling geeft. Door je goed voor te bereiden, het juiste gereedschap te gebruiken en de juiste technieken toe te passen, kun je een professioneel ogend resultaat bereiken. Volg deze diy-tips en geniet van het proces en het eindresultaat van je tegelproject. Met wat geduld en aandacht voor detail kun je trots zijn op je gelegde tegels.  

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *