Ben je van plan de installatie van een nieuwe keramische tegelvloer zelf uit te voeren? In dat geval komen de handige tips die we hieronder zullen gaan geven waarschijnlijk goed van pas. Je hebt je vloer  met deze tips in een mum van tijd gelegd en je zult veel voldoening kunnen putten uit het feit dat je het leggen van de vloer helemaal zelf hebt gedaan.

Een leuk project

Zelf keramische vloertegels leggen is een echt doe-het-zelf project. Hierbij is een goede voorbereiding al het halve werk. Zorg bij dit project dat je materiaal van hoge kwaliteit in huis hebt. Geef ook de ondervloer je volledige aandacht. Controleer bij het voorbereiden van de vloer ook of je de juiste lijmen en voegmiddelen in je voorraad hebt. Als je alle materialen hebt aangeschaft en de ondervloer hebt gecontroleerd, kun je beginnen met het leggen van de keramische tegels.

Bedenk vooraf een strategie voor het leggen van de vloer

Houd rekening met de breedte van de voegen wanneer je na het opmeten van het vloeroppervlak bepaalt hoeveel vloertegels geplaatst mogen worden. Deze voegen komen in de ruimtes tussen de vloertegels en tussen de ruimte van de muur waar de vloer tegenaan komt. Je moet een voorlopige indeling op papier maken, op schaal, en dan van tevoren bepalen hoe je de tegels wilt leggen en hoe je denkt dat ze over de ruimte verdeeld moeten worden. Je zult in je werk bijna altijd afstandhouders moeten gebruiken. Deze afstandhouders zorgen ervoor dat iedere tegel dezelfde afstand heeft, waardoor je een mooi en strak geheel creëert.

Dilatatievoegen toevoegen

Houd er ook rekening mee dat de tegelvloer voorzien moet worden van zogenaamde uitzetvoegen als de ruimte die betegeld gaat worden groter is dan 6 vierkante meter. Door deze te gebruiken kun je ervoor zorgen dat het gewicht gelijkmatig over de vloer wordt verdeeld. Dit voorkomt dat er scheuren in de tegelvloer ontstaan. Het is absoluut noodzakelijk dat eventuele structurele dilataties in de vloer worden meegenomen in het tegelwerk.

Controleer of de ondervloer droog is en zorg dat deze waterpas ligt

Zorg er altijd voor dat de dekvloer die onder de tegels komt te liggen brandschoon is, vrij van onthechtende middelen is en goed droog is. Het droogproces van een nieuwe dekvloer duurt minstens vier weken en in de meeste gevallen aanzienlijk langer. Het is mogelijk dat vloertegels na het leggen loskomen als ze te vroeg worden gelegd of op een dekvloer die niet helemaal droog is. Je kunt een vochtmeting laten doen als je niet zeker weet of de vloer de juiste mate van droogte heeft bereikt.

Om te bepalen of de vloer al dan niet vlak is, meet je met een liniaal of een rechte plank van de vier hoeken naar het midden. De meeste hoogteverschillen zijn te zien bij de ingangen of in de hoeken. Met een egalisatiemortel kun je kleine oneffenheden van enkele millimeters gelijkmatiger maken.

 Zorg er altijd voor dat je voldoende tegels bestelt

Bepaal hoeveel vierkante meter tegel je nodig hebt aan de hand van een plattegrond van de te betegelen kamers. Dit aantal moet verhoogd worden met ongeveer 5 tot 15 procent om rekening te houden met snij- en breukverliezen. Snijverlies tot 15% is mogelijk bij het werken met grote tegels. Controleer altijd of de hoeveelheid vloertegels die je bestelt voldoende is. Er is een mogelijkheid dat je extra tegels nodig hebt om als passtuk te gebruiken en het is aan te bevelen altijd wat vloertegels in reserve te houden. Als je in de toekomst om een of andere reden merkt dat je extra tegels nodig hebt, kun je ze op deze manier makkelijker en sneller vervangen.

Bron: https://trendlaminaathilversum.nl/

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *