Je realiseert het je misschien niet, maar een van de meest alledaagse, praktische beslissingen die je voor je badkamer moet nemen. Deze keuze heeft een enorme impact op de algehele look en feel van je ruimte.
De keuzen tussen: douchegordijnen, douchedeuren en douchewanden houden allen spatwater tegen van de douche, maar produceren totaal verschillende badkamerlooks en douche-ervaringen. In deze blog bespreken we de voordelen van elk type. Lees snel verder.

Douchegordijnen

Er is een reden waarom je douchegordijnen en douchestangen kunt vinden in zowat elke winkel die zelfs maar een beetje huishoudelijke artikelen verkoopt: douchegordijnen zijn het eenvoudigst te installeren, het meest betaalbaar in aanschaf en het gemakkelijkst te vervangen als ze kapot gaan.

Een douchegordijn bestaat in de meest uiteenlopende kleuren, materialen en stijlen. Als je op zoek bent naar flexibiliteit, dan zijn het douchegordijnen: je kunt zowat elk patroon vinden en je look zo vaak mixen als je wilt zonder veel kosten te maken.

Het nadeel is dat douchegordijnen je badkamer ook meer afsluiten dan welke andere optie dan ook. Ze vormen een letterlijke fysieke barrière tussen de douche en de rest van de badkamer, en omdat de meeste ondoorzichtig zijn, verlies je visueel de ruimte in de douche. Geweldig voor privacy, maar niet het beste als je badkamer al klein is. Douchegordijnen hebben ook de meeste kans om zeepresten en schimmels op te vangen, en kunnen een beetje een uitdaging zijn om te wassen, wat betekent dat ze relatief vaak moeten worden vervangen.

Douchedeuren

Douchedeuren zijn de volgende meest voorkomende optie om uw douche gesloten te houden. Bij de meeste gemiddelde opstellingen betekent dit ofwel twee glazen schuifdeuren op rails die de volledige lengte van de douche bedekken of een glazen wand met een deur erin.

In tegenstelling tot douchegordijnen, zullen douchedeuren de doucheruimte niet visueel blokkeren; zelfs rookglas laat je een deel van de diepte van de kamer behouden en blokkeert het licht niet, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je douchecabine te donker is. Allesbehalve helder glas is ook goed voor de privacy, dus je hoeft zich geen zorgen daarover te maken.

Douchedeuren hebben wel wat onderhoud nodig; glas vertoont harde watervlekken en zeepresten, en water en zeepresten kunnen zich ophopen in de profielen. Douchedeuren zijn ook een stuk duurder, maar zijn een goede langetermijninvestering die de waarde van de badkamer kan verhogen.

Douchewand

Douchewanden zijn de volgende logische stap, waarbij de douchedeur wordt geëlimineerd en vervangen door een eenvoudig glazen paneel naast de douchekop. Zonder deuren of scharnieren heeft deze opstelling bijna geen visuele voetafdruk, waardoor de  douche volledig is verbonden met de rest van de  badkamer en de ruimte – groot of klein – ruim en onbegrensd aanvoelt.

Omdat ze een fractie van de materialen gebruiken, zijn douchewanden doorgaans ook veel goedkoper dan traditionele douchedeuren. Dat gezegd hebbende, het belangrijkste nadeel hier zou vrij duidelijk moeten zijn: ze bieden niet dezelfde dekking als een douchedeur of een douchegordijn.

Meestal gemaakt van helder glas, bieden douchewanden vrijwel geen privacy. Omdat de behuizing niet volledig is afgesloten, is er ook geen garantie tegen verdwaalde spatwater, om nog maar te zwijgen van een stuk minder bescherming tegen tocht.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *