Vita Holtz houtpellets zijn gemaakt van het afval van naaldhout. Dat wordt door de Duitse producent van deze pellets op regionaal niveau verzameld. Je mag er daarom van uitgaan dat de bomen die voor deze pellets worden gebruikt afkomstig zijn uit Duitsland. Het zaagsel dat als grondstof dient voor de pellets is afkomstig uit de houtverwerkende industrie. Ook die moet in Duitsland voldoen aan vele duurzaamheidsregels. Er moet aangetoond kunnen worden waar de bomen die worden gebruikt voor de productie van materialen zijn gekapt. Ook is het verplicht om voor elke gekapte boom een nieuw exemplaar te planten.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een apparaat waarmee een heel gebouw kan worden verwarmd. De kachel staat meestal ergens in een aparte ruimte en verwarmt het water van een centrale verwarming. Door een ingenieus systeem met sensoren kan een pelletkachel zo worden ingesteld, dat hij niet meer dan de benodigde warmte levert. Als het niet zo koud is en de warmtevraag laag is, is ook het verbruik aan pellets van een pelletkachel erg laag. Pellets kopen is in een zachte winter dus veel voordeliger dan in winters waarin je veel moet stoken. Pelletkachels zijn zo ontworpen dat er nauwelijks sprake is van rook tijdens het branden.

Discussie

Er is discussie of het verwarmen  met pellets in een pelletkachel wel zo duurzaam is. Bij het verbranden van pellets komt CO2 vrij. Het argument van de voorstanders is, dat de CO2 wordt gecompenseerd, doordat er nieuwe bomen worden geplant voor de exemplaren die gekapt worden. Tegenstanders zijn van mening dat er alleen elektrisch zou moeten worden verwarmd met stroom die is opgewekt met zonnepanelen of windmolens, geheel zonder CO2 uitstoot. Technisch is dat niet haalbaar. Verwarmen met een pelletkachel is in elk geval minder schadelijk dan verwarmen op gas of kolen, want daarbij wordt de CO2 uitstoot helemaal niet gecompenseerd.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *